Meer foto's>>

  Wijn
 

 

Wij verkopen kwaliteitswijn uit volgende streken:

 

 

Irancy

Achttien kilometer ten zuidwesten van het beroemde wijndorp Chablis ligt het kleine dorpje Irancy. Irancy ligt in een dal en wordt omringd door heuvels die in de vorm van een hoefijzer om het dorp heen liggen. Irancy heeft 300 bewoners en telt ±20 wijnboeren. Deze wijnboeren maken in tegenstelling tot de wijnboeren van Chablis, rode wijn. De wijnen van Irancy behoren tot de Bourgogne en hebben hun eigen 'apellation Irancy contrôlée'.

 

luchtfoto van Irancy

  De wijnen worden zoals alle rode wijnen van de Bourgogne, gemaakt van de Pinot Noir-druif. De Wijnboeren in Irancy gebruiken echt nog een andere soort druif. Sinds vele generaties gebruikt men het oude en bijna uitgestorven ras César. De César wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan de wijn en geeft deze zijn bijzondere karakter. De druif geeft de wijn kracht en extra tannine waardoor de wijn langer bewaard kan worden. Het karakter van de wijnen van Irancy is licht van kleur, fruitig, maar tegelijkertijd ook krachtig.
De Irancy-wijnen welke door Le Bonheur worden verkocht, worden gemaakt door wijnboer William Charriat. Deze wijnboer is 35 jaar oud en heeft het vak van zijn vader geleerd. Hij bezit 13 hectare wijngaard en produceert hiervan jaarlijks zo'n 100.000 flessen wijn. De wijnen van William Charriat worden twee jaar na de oogst gebotteld en rijpen minimaal één jaar in eikenhouten vaten.
 
 

 
 
 
Wij hebben voor u bijvoorbeeld een Irancy 2004. In de wijn proeft en ruikt u mineralen uit de bodem van de wijngaard. In dit opzicht is 2004 een bijzonder jaar aangezien de wijnen van Irancy normaal gesproken een meer fruitig karakter hebben. De verklaring voor het mineraal karakter is te vinden in het feit dat de wortels van de druif in het extreem droge jaar 2003 zich dieper in de grond gegraven hebben om toch aan voldoende vocht te komen. Diep in de grond bevinden zich meer mineralen welke door de druif worden opgenomen en zodoende hun typische smaak en karakter aan de wijn geven.
 
Drink de wijn als aperitief, bij vleesgerechten of een heerlijke kaasplank.
 
Een rode Irancy komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 14 à 15°C.

 

     

 

 

 

     
 

Meer wijn in de winkel