Servies    
       
Bunzlauer keramiek - de combinatie van schoonheid, functionaliteit en duurzaamheid maakt dit hardgebakken Pools aardewerk onmisbaar in de keuken. Het gaat jaren mee en is erg leuk om te verzamelen!

NIEUW bij Le Bonheur:
Exclusieve Bunzlau Armbanden, alleen bij Le Bonheur te verkrijgen.
Meer informatie over deze exclusieve armbanden, klik hier.

Spaarkaart voor Servies Bunzlau,
Meer informatie over de spaarkaart, klik hier.


   

De hedendaagse hoogwaardige kwaliteit van het Bunzlauer keramiek komt voort uit de eeuwenoude arbeid van locale ambachtslieden. De eerste stukken dateren uit de zestiende eeuw en waren ontworpen volgens Renaissance stijl. Door stijgende populariteit van het elegantere Chinese porselein in het begin van de 19e eeuw waren sommige ambachtslieden gedwongen hun werk stop te zetten. Anderen pasten hun stijl wat aan zodat het Bunzlauer keramiek meer leek op het geliefde Chinese servies. De meeste ambachtslieden hielden uiteindelijk toch vast aan het originele design.

De traditionele Bunzlauer potterie zoals we die vandaag kennen werd gemaakt in hetzelfde gebied. Eens was dat het gebied bekend als de Duitse provincie Silesia, dat nu een deel is van Polen, ook wel Slask genoemd in het Pools. De versieringen zijn gebaseerd op de pauwenveer. De gebruikte kleuren zijn dan ook voornamelijk kobaltblauw, pauwblauw en aardkleuren.
 
                
   
 
 
Boeren maakten de potterie in de winter wanneer het te koud was om buiten te werken, bestemd voor eigen gebruik. Zo speelden zij een cruciale rol bij het creëren van de krachtige en mooie uitstraling van het aardewerk. Het aardewerk van nu wordt nog steeds met de hand gemaakt en geverfd met dezelfde zorgvuldigheid en bekwaamheid als een eeuw geleden, om zo de charme van het oude Centraal Europa te bewaren. Antiek Bunzlauer aardewerk kan bewonderd worden in musea, antiekwinkels en in privécollecties in heel Europa.
 


Dit fijne aardewerk is gemaakt van witte klei, dat wordt gebakken in kolen- en gasovens op 1350 graden. Deze hoge temperatuur zorgt ervoor dat het  aardewerk duurzaam is en niet snel breekt of splijt.

Poolse ambachtslieden versieren de stukken handmatig door het gebruik van verfkwastjes en dezelfde unieke sponstechniek van vroeger. Dit maakt elk stuk aardewerk een uniek kunstwerk en vertegenwoordigt met de trots de charme van de oude kunstenaarswerken. Een unieke combinatie van functionaliteit en schoonheid dat waarde toevoegt aan elk huishouden en waarin elk stuk een prachtig deel uitmaakt van iedere verzameling.


Bunzlauer potterie is lood- en cadmiumvrij. De versiering zit onder een harde, krasvaste glazuurlaag. De witte fijne klei waarvan het aardewerk gemaakt is en de hoge oventemperatuur waarin het aardewerk gebakken is zorgen ervoor dat het aardewerk perfect geschikt is voor gebruik in de koelkast, magnetron, oven en vaatwasser. Aangebakken voedingsresten zijn eenvoudig ter verwijderen.

   

De ultieme bestemming van Bunzlauer keramiek is dan ook uw eettafel - voor het serveren van uw heerlijke voedsel.